פרופ' שילוני הינו מומחה בנושא מלנומה ממארת וגידולים אנדוקריניים, והוא ביצע למעלה מ- 1,000 ניתוחים בכל אחד מתחומים אלו, בארה"ב ובישראל כאחד.
ניתוח נרחב לכריתת שד - Modified Radical Mastectomy Surgery
ניתוח נרחב לכריתת שד (הנקרא בלעז Modified Radical Mastectomy Surgery ) הוא גירסה מצומצמת יותר של ניתוח נרחב מאוד לכריתת שד ( Radical Mastectomy Surgery ), שהוא פרקטיקה מיושנת, שגרמה בעבר לנכות קשה למטופלות, וכיום כמעט שאין מבצעים אותו. במקומות שונים הוא מכונה קצת אחרת, ואפשר למצוא אותו מתורגם כ"מודיפיקציה של כריתת שד רדיקלית", כ"כריתת שד רדיקלית ממותנת", או כפי שאנחנו בחרנו לכנות אותו בפשטות – "ניתוח נרחב לכריתת שד". ההבדל המרכזי בינו לבין "ניתוח לכריתת שד" הוא שבניתוח הנרחב מבצעים, בנוסף לכריתת השד, העור והפטמה, גם את הסרת בלוטות בית השחי. גם ניתוח זה מתבצע בהרדמה מלאה, וגם אליו יכול להתלוות ניתוח נוסף לשחזור השד שנכרת. בכל זמן הניתוח, ישתדל כירורג השד לבצע חתכים כמה שיותר קטנים ועדינים, ובמקומות כמה שיותר מוסתרים – כדי להגיע לתוצאה הקוסמטית הטובה ביותר. הניתוח מתחיל בחתך בצורה אליפסה שמבצע המנתח. לאחר מכן הוא מסיר את הכמות הקטנה ביותר של עור שניתן, יחד עם כל רקמת השד. תשומת לב מיוחדת ניתנת לכלי הדם שבאזור (לאחר שהמנתח זיהה את המבנה שלהם), וכן לשימור כל העצבים שבאזור. לאחר מכן יבצע המנתח גם חתך נוסף ליד בית השחי, ויסיר את כל בלוטות הלימפה האזוריות, בטכניקה שנקראת הסרת הבלוטות האקסילריות ( axillary lymph node dissection ). בדרך כלל יוסרו בין 6 ל-20 בלוטות. כל הרקמות שהוסרו יישלחו לבחינה פתולוגית תחת מיקרוסקופ. לאחר הסרת השד יוכנסו נקזים על מנת לנקז שאריות דם מהניתוח עצמו ולהקל על ניקוז הלימפה באזור לאחר הסרת הבלוטות.
שד מסטקטומי - ניתוח לכריתת שד כולל את הסרת רקמת השד, יחד עם העור והפטמה.
ניתוח לכריתת שד כולל את הסרת רקמת השד, יחד עם העור והפטמה. הוא מתבצע בהרדמה מלאה, ויכול להתלוות לו ניתוח נוסף לשחזור השד שנכרת. בכל זמן הניתוח, ישתדל כירורג השד לבצע חתכים כמה שיותר קטנים ועדינים, ובמקומות כמה שיותר מוסתרים – כדי להגיע לתוצאה הקוסמטית הטובה ביותר, ובמטרה לאפשר שחזור שד, שיכול להתבצע גם 20 שנה לאחר ניתוח כריתה. הניתוח מתחיל בחתך בצורה אליפסה שמבצע המנתח. לאחר מכן הוא מסיר את הכמות הקטנה ביותר של עור שניתן, יחד עם כל רקמת השד. תשומת לב מיוחדת ניתנת לכלי הדם שבאזור (לאחר שהמנתח זיהה את המבנה שלהם), וכן לשימור כל העצבים שבאזור. לאחר מכן יבצע המנתח גם חתך נוסף ליד בית השחי, כדי לדגום את בלוטות הלימפה ולראות האם תאי הסרטן הגיעו גם אליהן. לדגימת הבלוטות יש חשיבות גדולה, משום שזהו האזור הראשון שאליו נוטים תאי סרטן השד להתפשט, ומידת המעורבות שלהן במחלה חיונית לתכנון הטיפול המיטבי לחולה. דגימת הבלוטות יכולה להיעשות בטכניקה המסורתית הנקראת "דיסקציה אקסילרית" ( axillary lymph node dissecytion ), במהלכה מסיר המנתח מספר רב של בלוטות לימפה – ושולח אותן למעבדה פתולוגית. טכניקה חדשנית יותר (ופולשנית פחות) נקראת "ביופסיה של בלוטת הזקיף" ( sentinel lymph node biopsy ), ובמהלכה משתמש המנתח במונה גייגר (מכשיר למדידת קרינה רדיואקטיבית) כדי לברר את מידת מעורבותן של הבלוטות במחלה, לאחר שלבלוטה הוזרק יום קודם לכן חומר רדיואקטיבי. אם התגלתה מעורבות של בלוטת הלימפה בתהליך הסרטני – המנתח יסיר גם אותן. לאחר הסרת השד יוכנסו נקזים על מנת לנקז שאריות דם מהניתוח עצמו ולהקל על ניקוז הלימפה באזור לאחר הסרת הבלוטות.
שד - למפקטומי
ניתוח לכריתת גוש בשד מבוצע בהרדמה מלאה. לאחר שהיא החלה לפעול, יבצע המנתח חתך מעל איזור הגידול או מסביב לפטמה (אם הגידול נגיש משם). אחרי שכירורג השד הגיע אל אזור הגידול, הוא יסיר אותו, ביחד עם הרקמה שמסביב, וישלח אותו (עוד במהלך הניתוח) ל"ביופסיה בחתך קפוא" – בדיקה היסטולוגית מהירה, שנותנת תוצאות מיידיות באשר לטיבו, ומאפשרת לו לדעת שהגידול הוסר בשלמותו. לאחר מכן יבצע המנתח גם חתך נוסף ליד בית השחי, כדי לדגום את בלוטות הלימפה ולראות האם תאי הסרטן הגיעו גם אליהן. לדגימת הבלוטות יש חשיבות גדולה, משום שזהו האזור הראשון שאליו נוטים תאי סרטן השד להתפשט, ומידת המעורבות שלהן במחלה חיונית לתכנון הטיפול המיטבי לחולה. דגימת הבלוטות יכולה להיעשות בטכניקה המסורתית הנקראת "דיסקציה אקסילרית" ( axillary lymph node dissecytion ), במהלכה מסיר המנתח מספר רב של בלוטות לימפה – ושולח אותן למעבדה פתולוגית. טכניקה חדשנית יותר (ופולשנית פחות) נקראת "ביופסיה של בלוטת הזקיף" ( sentinel lymph node biopsy ), ובמהלכה משתמש המנתח במונה גייגר (מכשיר למדידת קרינה רדיואקטיבית) כדי לברר את מידת מעורבותן של הבלוטות במחלה, לאחר שלבלוטה הוזרק יום קודם לכן חומר רדיואקטיבי. אם התגלתה מעורבות של בלוטת הלימפה בתהליך הסרטני – המנתח יסיר גם אותן.
שחזור שד ע"י פרוטזה
קיימות ארבע שיטות לשחזור שד באמצעות פרוטזה. לכל שיטה היתרונות והחסרונות שלה. שיטת השחזור המתאימה לכל אישה נקבעת בהתאם למצבה האישי (מבנה גוף, גודל השדיים, צורת השדיים, סוג הכריתה, מצבה הבריאותי וכדומה) ובהמלצת הרופא המנתח. נתאר כאן בקצרה את כל אחת מהשיטות: משתל סיליקון מתחת לשריר החזה- מיד עם סיום הכריתה של השד ע"י הכירורג, הפלסטיקאי בונה כיס לפרוטזה. הכיס מכוסה בחלקו העליון ע"י שריר החזה, והעור ובחלקו התחתון ע"י העור בלבד. • ניתוח קצר 45) דקות לצד אחד) • תוצאה טובה לטווח הקצר • מתאים לגודל חזה קטן • מתאים לשחזור מיידי בלבד • מומלץ לנשים מבוגרות עם חזה קטן המעוניינות בשחזור אך אינן רוצות להאירך באופן משמעותי את זמן הניתוח וההחלמה. מותחן סיליקון- מיד עם סיום הכריתה של השד ע"י הכירורג, הפלסטיקאי בונה כיס אליו מוכנס מותחן רקמה. הכיס מכוסה כולו ע"י שריר ועור. חשוב להבין שבשלב זה הכיס יכול להכיל בתוכו רק נפח המתאים לחזה בגודל A. את המותחן יש לנפח כל שבועיים עם מי-מלח פיזיולוגיים. הניפוח מתרחש במרפאת הפלסטיקאי. על-פי-רב יש צורך בשלוש עד חמש ניפוחים. המותחן מותח את הרקמות הבונות את הכיס, ובתהליך דמוי הריון הכיס שתחילה הכיל בתוכו נפח קטן, בסיום תהליך הניפוח יכול להכיל נפח גדול יותר. כשנפח המותחן הגיע לגודל השד הרצוי, בניתוח נוסף (קצר עם החלמה פשוטה) מוחלף המותחן במשתל סיליקון רך. • משך ניתוח קצר )כשעה – שעה וחצי לצד אחד) • תוצאה טובה לטווח ארוך • מתאים לכל גודל חזה. ניתן לשחזר שדיים גדולים יותר/קטנים יותר ממה שהיו לאישה לפני. • מתאים לשחזור מיידי או מאוחר • מתאים לכל קבוצות הגיל • חסרון- יש צורך בשני ניתוחים משתל סיליקון ואלודרם (Alloderm)- מיד עם סיום הכריתה של השד ע"י הכירורג, הפלסטיקאי בונה כיס אליו מוכנס משתל הסיליקון. הכיס מכוסה כולו ע"י שריר החזה בחלקו העליון וע"י אלודרם בחלקו התחתון. • משך ניתוח קצר (כשעה – שעה וחצי לצד אחד) • תוצאה טובה לטווח ארוך • מתאים לכל קבוצות הגיל • מתאים לשחזור מיידי בלבד • ניתן לשחזר חזה בגודל של C או קטן יותר משתל סיליקון ומתלה שריר מהגב (לטיסימוס) – מיד עם סיום הכריתה של השד ע"י הכירורג, הפלסטיקאי מעביר את שריר הלטיסימוס (שריר הרחב גבי, שריר 'המשולש' שנראה יפה אצל שחיינים) מהגב אל קדמת החזה. בחזה, לאחר סיום הכריתה הפלסטיקאי בונה כיס ע"י הצמדת שריר הלטיסימוס שהעביר מהגב אל החזה. לתוך כיס זה מוכנס משתל הסיליקון. המשתל מכוסה כולו ע"י שריר הלטיסימוס שהועבר מהגב. עם השריר שעובר מהגב ניתן להעביר גם עור שמקורו בגב. ניתן להשתמש בעור זה כאשר יש חסר של עור לדוגמא בשחזור מאוחר. • משך ניתוח כשעה וחצי עד שעתיים לצד אחד • תוצאה טובה לטווח ארוך • מתאים לכל גודל חזה • מתאים לשחזור מיידי או מאוחר • מתאים לכל קבוצות הגיל • חסרון- יש אזור נוסף שצריך להחלים (הגב) • חסרון נוסף- פגיעה בכח של הכתף, בעיקר בפעולות מעל גובה הכתף (שחית חתירה, טניס וכיו'). כעבור כשנה קיים פיצוי ע"י יתר שרירי הכתף, אולם נשים העוסקות בספורט המערב כח של הכתף יחושו בחולשה. ניתוח לשחזור שד יכול להתבצע מייד לאחר ביצוע ניתוח הכריתה. לאחר שכירורג השד הסיר את הגידול משדיה של המטופלת, הוא "מזמין" לחדר הניתוחים את הכירורג הפלסטי וכך מבוצע ההליך "בבת אחת" ובלי צורך לטלטל את המטופלת שוב לחדר הניתוחים.
הרניה - מפשעתית
שיטת הניתוח ה"פתוחה" מאפשרת, לעתים, לבצע את הניתוח בהרדמה אזורית (ספינאלית) בלבד, העשויה להתאים יותר למטופלים מבוגרים או לכאלו שסובלים מבעיות לבביות או אחרות, ושלפיכך לא מומלץ להם (אם ניתן) לעבור פרוצדורה בהרדמה כללית. בשיטה הפתוחה מבצע הכירורג חתך של כ-5 ס"מ בדופן הבטן, מאתר את האזור החלש בדופן הבטן, מוציא אותו, ותופר את הפתח באמצעות רשת סינתטית שעשויה מחומרים מתקדמים שהגוף מקבל באופן טבעי, כחלק מעצמו – ללא כל דחייה. תיקון לפרוסקופי (זעיר-פולשני) של בקע מפשעתי נחשב ל"דור החדש" של ניתוחי הבקע, ויש לו שורה ארוכה של יתרונות (פצע ניתוחי קטן יותר, תוצאה אסתטית משופרת, קיצור תקופת ההתאוששות וההחלמה). יחד עם זאת, הוא מחייב ביצוע בהרדמה כללית. לאחר שההרדמה נכנסה לפעולה, פותח הכירורג שלושה נקבים זעירים הטבור בצידי הבטן – דרכם יוחדרו אל גוף המנותח מצלמת וידאו מיוחדת וכלי ניתוח ארוכים ומיוחדים. הניתוח מבוצע כאשר הצוות מתבונן במסך וידאו גדול. הניתוח כולו מתבצע בתוך חלל הבטן, ובזמן הניתוח הבטן מנופחת בפחמן דו חמצני (גז CO2) על מנת להקל על ביצועו. הגז מוצא מהבטן בסוף הניתוח. אחרי שהכירורג יזהה את תוכן הבקע, הוא יפריד אותו מהרקמות הסובבות אותו – ויכניס אותו בחזרה אל חלל הבטן. הפגם בשרירי הבטן ייסגר בעזרת רשת ייחודית הבנויה מחומר בלתי מתכלה שאיננו גורם לתגובת דחייה על ידי הגוף. הרשת תוחדר לאזור הבקע דרך הפתחים הלפרוסקופיים הקטנים ותקובע למקומה בעזרת סיכות ניתוחיות. רקמת הגוף תגדל אל תוך הרשת, והיא תתקבע מעל אזור הבקע. אחרי סגירת הבקע, ולאחר שכל מכשירי הניתוח הוצאו מהבטן – ישים הכירורג פלסטרים קטנים על הנקבים שפתח בבטן המטופל.
מפת הגעה:
צור עמנו קשר:
פרטים נוספים:
טלפון ראשי למרפאה: 072-2792724
טלפון נייד: 054-6414858
שד' ההסתדרות 55, בית חולים אסותא
קניון לב המפרץ, חיפה